«Χοροσταλίτες»

Οι Χοροσταλίτες δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013 από τον Βασίλη Μεσσαριτάκη με σκοπό να συνοδεύουν το χορευτικό του Πανικάριου Συλλόγου «Άρτεμις Ταυροπόλος» στις χορευτικές αλλά και μουσικές του εκδηλώσεις. Ο χώρος του Πανικάριου Συλλόγου αποτελεί και την έδρα των Χοροσταλιτών μέχρι και σήμερα. Η αγάπη τους για την παραδοσιακή μουσική αλλά και η δυνατότητα, λόγω της ποικιλίας των μουσικών τους οργάνων που παίζουν, απλώθηκε από την Ικαρία σε όλη την Ελλάδα αγκαλιάζοντας μουσικά τους τόπους μας. Ξεκινώντας όμως από την Ικαρία πήραν και το όνομά τους από το ικαριώτικο ρήμα «χοροσταλίζω» που σημαίνει χορεύω διαρκώς, ασταμάτητα, γλεντάω όλο το βράδυ και σκοπός τους είναι να κάνουν τον κόσμο να χοροσταλίζει μαζί τους.

Διασκευάζουν παραδοσιακά τραγούδια βάζοντας τη δική τους υπογραφή προσπαθώντας να διατηρούν πολλά από αυτά που χάνονται στο πέρασμα των χρόνων. Πάνω στο παραδοσιακό μας ηχόχρωμα δημιουργούν δικές τους συνθέσεις, στίχους και μουσική, δηλαδή κάνουν τα δικά τους νέα βήματα σε παλιά μονοπάτια.

Τραγούδια επηρεασμένα από διαφορετικές γωνιές της πατρίδας μας, που αν και πρωτότυπα, ταξιδεύεουν τον καθένα από εμάς στον τόπο του με σκοπό να αγγίξει τις καρδιές μας και να τα αγαπήσουμε. Το ύφος των τραγουδιών και το ηχόχρωμά τους περπατούν στα μονοπάτια της Ηπειρώτικης πεντατονίας, στον γνώριμο ήχο των χάλκινων πνευστών, στη γη του Ορφέα, ταξιδεύουν στο Αιγαίο και φέρνουν μνήμες από τον Ερωτόκριτο. Ενώνουν τις άκρες του ελληνισμού από τον βορρά στο νότο και από τη δύση στην ανατολή.

Στη μέχρι τώρα πορεία τους έχουν συνεργαστεί με πολλούς πολιτιστικούς φορείς και παραδοσιακούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη φτάνοντας μέχρι και τον Καναδά. Έχουν συνοδεύσει πολλά χορευτικά συγκροτήματα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και έχουν τη μουσική επιμέλεια του Χορευτικού Φεστιβάλ Α.Σ.Ι.Σ. (όλων των ιδιωτικών σχολείων της Αθήνας). Έχουν εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές παρουσιάζοντας τη δουλειά τους αλλά και ως προσκεκλημένοι αντίστοιχα σε μουσικά αφιερώματα. Έχουν πραγματοποιήσει πολλές ζωντανές εμφανίσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια σε μουσικές σκηνές, έχουν συμμετάσχει σε μεγάλες αθηναϊκές θεατρικές παραγωγές και έχουν πραγματοποιήσει ζωντανή εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο μεγάλο αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν της Δόμνας Σαμίου.

Έχουν πάρει μέρος σε σεμινάρια ελληνικών παραδοσιακών χορών, μεταφέροντας το μουσικό χρώμα της διδασκόμενης περιοχής και ιδιαίτερα της Ικαρίας, με εισηγητή τον Βασίλη Μεσσαριτάκη ερευνητή - λαογράφο. Έχουν συμμετάσχει σε πολλά μουσικά φεστιβάλ και συναυλίες σε διάφορους δήμους της Ελλάδος και έχουν συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες μουσικούς και τραγουδιστές.

Έχουν πραγματοποιήσει 4-μουσικές δουλειές σε ψηφιακούς δίσκους. Μια από αυτές ήταν η συμμετοχή τους στο διαγωνισμό της Eurovision του 2018, όπου αν και το τραγούδι δεν έφτασε στη Λισσαβόνα ήταν στα 3-επικραστέστερα του ελληνικού διαγωνισμού. Η τελευταία μουσική δουλειά ονομάζεται Στου κύκλου τα γυρίσματα, τραγούδια θ' αραδιάσω, με 24-τραγούδια χορούς από όλη την Ελλάδα.

Το μουσικό σχήμα αποτελείται από τον δημιουργό του σχήματος Βασίλη Μεσσαριτάκη στα κρουστά, την τσαμπούνα και το τραγούδι, τον Φάνη Φωτόπουλο στο κλαρίνο, τη φλογέρα, την τρομπέτα, το μπουζούκι, τα κρουστά και το τραγούδι, την Ευδοκία Μωραΐτη στις ζίλιες, στα κουτάλια και στο τραγούδι, τον Νίκο Κοντό στο βιολί και τον Δημήτρη Μπαρμπαγιάννη στο λαούτο, την κιθάρα και το τραγούδι.

Το μουσικό τους ταξίδι πέρα από την παραδοσιακή μουσική απλώνει τις νότες του και σε μεγάλους σύνθετες, στιχουργούς και ερμηνευτές, του λαϊκού, ρεμπέτικου και έντεχνου ρεπερτορίου με τραγούδια που σφράγισαν το ελληνικό πεντάγραμμο.

τραγούδι
λαούτο
λαούτο
κουτάλια
κιθάρα
ακορντεόν
ζίλιες
βιολί
κλαρίνο
φλογέρα
μπουζούκι
τρομπέτα
κρουστά
τσαμπούνα

 


Το μουσικό σχήμα στηρίζεται από τον πολιτιστικό σύλλογος Χοροστάτης, που ασχολείται με την διάδοση της λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, καλλιτεχνικές δραστηριότητες χορού, μουσικής, θέατρο, εικαστικών και μαθήματα – σεμινάρια – εκδηλώσεις αυτών καθώς και συγγραφή κειμένων, μουσικών έργων και κινηματογραφικών και μουσικών παραγωγών. Τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου είναι οι μουσικοί της παραδοσιακής ορχήστρας Χοροσταλίτες.

Τα μέλη του μουσικού σχήματος

vasilis

κρουστά, τσαμπούνα και τραγούδι

Βασίλης Μεσσαριτάκης

κρουστά, τσαμπούνα και τραγούδι
fanis

κλαρίνο, φλογέρα, μπουζούκι, τρομπέτα και τραγούδι

Φάνης Φωτόπουλος

κλαρίνο, φλογέρα, μπουζούκι, τρομπέτα και τραγούδι
evdokia

ζίλιες, κουτάλια και τραγούδι

Ευδοκία Μωραΐτη

ζίλιες, κουτάλια και τραγούδι
nikos

βιολί

Νίκος Κοντός

βιολί
dimitris

κιθάρα, ακορντεόν και τραγούδι

Δημήτρης Μπαρμπαγιάννης

κιθάρα, ακορντεόν και τραγούδι

Χοροσταλίτες... «νέα βήματα σε παλιά μονοπάτια»

Το όνομα μας έχει τις ρίζες του από το ρήμα της Ικαριώτικης διαλέκτου «χοροσταλίζω» που σημαίνει χορεύω ασταμάτητα-διαρκώς, από βράδυ μέχρι το άλλο πρωί. Προσπαθούμε λοιπόν παίζοντας την δική μας μουσική, αλλά και παραδοσιακή μουσική από όλη την Ελλάδα, να κάνουμε τον κόσμο να «χοροσταλίζει» όλο το βράδυ!
Ο δημιουργός και «νονός» της μπάντας μας είναι ο Βασίλης Μεσσαριτάκης, δάσκαλος χορού του Πανικάριου συλλόγου «‘Αρτεμις Ταυροπόλος» και εισηγητής σε σεμινάρια με διδασκόμενη περιοχή την Ικαρία. Με αφορμή την αγάπη του για την παραδοσιακή μουσική και τα τραγούδια του τόπου μας δημιούργησε την μπάντα ξεκινώντας από την Ικαριακή μουσική παράδοση. Η ιδέα ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά και στην συνέχεια απλώθηκε αγκαλιάζοντας μουσικά και άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας.
Αυτήν την περίοδο ετοιμάζουμε σιγά, σιγά την πρώτη μας δισκογραφική δουλειά σε ψηφιακό δίσκο και παρουσιάζουμε την δουλειά μας σε διάφορους νομούς της Ελλάδας πραγματοποιώντας συναυλίες και χοροεσπερίδες σε πολιτιστικούς συλλόγους.